Tereyağlı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Tereyağlı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Pirinç Pilavı

Tereyağlı pirinç pilavı, pilav severlerin gözdesidir. Tereyağının buram buram kokusu ve tadı, pirinç pilavına ayrı bir lezzet katar. Pilav, mutfağımızda pek çok ana yemeğin yanında yapılan yardımcı yemeklerden biridir. Hatta çoğu yemek artık pirinç pilavıyla özdeşleşmiş haldedir. O yemeği pişirdiğinizde yanında mutlaka pilav ararsınız. Kuru fasulye, bezelye, et sote, köfte, mantarlı kaşarlı biftek gibi birçok tarif pirinç pilavıyla servis edilir. Özel davetlerde, düğün yemeklerinde pilavın yeri baş köşededir. Pirinç pilavı tereyağlı olarak yapıldıysa, artık pilavdan alacağınız lezzeti siz düşünün. Bu tarifin tek püf noktası pilavı tam kıvamında yapmaktır. Vereceğimiz ölçülere dikkat eder ve uyarsanız, tane tane tereyağlı pirinç pilavı yiyebilirsiniz. Pirinç pilavında pirinci kabartırsanız, bire bir ölçü tam gelir. Yani bir bardak pirinç için bir bardak su yeterli olur. Pilavım olmadı demezsiniz, kıtır kıtır pilav yemezsiniz. Artık beklemeyelim, hemen pilavın hazırlıklarına başlayalım. Mutlaka bu tarifi denemenizi isteriz. Hepinize kolay gelsin.

Tereyağlı Pirinç Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2,5 su bardağı baldo pirinç
  • 3 yemek kaşığı yemeklik tereyağı
  • Yarım çay bardağı arpa şehriye
  • 1-2 damla limon suyu
  • 2,5 su bardağı et suyu ya da tercihen tavuk suyu
  • Yeteri kadar tuz

Tereyağlı Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Pilavın tane tane olması için önce pirinçleri yıkayarak, sıcak suyun içinde bekletiyoruz. İçine biraz da tuz ilave edin. Bu şekilde 20-30 dakika beklemesi yeterli olur. Daha sonra pilavı pişireceğiniz tencerede, tercihen seramik tencerede, tereyağını eritmeye başlayın. Kızınca arpa şehriyeyi içinde kavurun. Üzerine sıcak et suyunu ya da tavuk suyunu ilave edin. Pirinç pilavını arpa şehriyeli yaptığımızdan, verdiğimiz et suyu miktarına yaklaşık iki parmak daha et suyu ilave edin. Pilavın suyu kaynadığında, kabarmaya bıraktığınız pirinçleri süzerek tencereye ilave edin. Kaynadığında ocağın altını kısın ve pilavı pişmeye bırakın. Pilav suyunu çekince ocağın altını kapatın ve tenceredeki pilavı tahta kaşıkla 1-2 karıştırın. Daha sonra üzerine kağıt peçete örterek kapağını kapatın. Bu şekilde 10 dakika kadar dinlenen tereyağlı pirinç pilavı servise hazır hale gelir. Ana yemeğiniz hazırsa hemen servis tabaklarına pilavı koyabilir, yemekle birlikte ikramınızı yapabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Tereyağlı pirinç pilavı yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da pirinçlerin kalitesidir. Baldo pirinç, pilav yapımında tercih edilen pirinç türlerinden biridir. Ayrıca, tereyağının kalitesi de pilavın lezzetini doğrudan etkiler. Mümkünse doğal ve yüksek kaliteli tereyağı kullanmanız tavsiye edilir. Pilavı pişirdikten sonra dinlendirme süresi de oldukça önemlidir. Pilavın dinlenmesi, tüm lezzetlerin birbirine karışmasını ve pirinçlerin daha lezzetli olmasını sağlar. Pilavı servis ederken üzerine ince kıyılmış dereotu veya maydanoz serpebilirsiniz. Bu, pilavınıza hem renk katar hem de ekstra bir lezzet sağlar. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tereyağı Nasıl Yapılır?

Tereyağı Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni