Tereyağlı Baklava Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Tereyağlı Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Baklava

Baklava, kökeni Türk mutfağına dayanan, ince yufkalarla hazırlanan ve şerbetle tatlandırılan geleneksel bir tatlıdır. Sözcük, eski Türkçede "baklağu" veya "baklağı" olarak geçmektedir ve Türkçeden diğer dillere yayılmıştır. Orta Doğu, Balkanlar, Güney Asya ve Türk mutfaklarında önemli bir yere sahiptir. Geleneksel olarak ceviz, badem, Antep fıstığı veya fındık ile hazırlanır. Geçmişte bal şerbeti kullanılarak tatlandırılan baklava, günümüzde daha çok şeker şerbeti ile yapılmaktadır.

Baklavanın Kültürel Yeri

Doğu Akdeniz, Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkasya'nın hemen hemen tüm halkları, yani Araplar, Museviler, Yunanlılar, Ermeniler ve Bulgarlar baklavayı kendi geleneksel tatlıları olarak tanıtırlar. Bu bölgelerin bir zamanlar Osmanlı coğrafyası olduğu göz önünde bulundurulursa, baklavanın bir Osmanlı (Türk) tatlısı olarak nitelendirilmesi de mümkündür. Ancak Osmanlı'nın Türk olarak bilinmesinden dolayı, özellikle Yunanlılar ve Araplar bu nitelemeye sıcak bakmamaktadırlar.

Tereyağlı Baklava İçin Malzemeler

Hamur İçin

  • 250 gr tereyağı,
  • Aldığı kadar un (Hamur çok sert olmayacak),
  • 3 yumurta,
  • 1 su bardağı süt,
  • 1 çay kaşığı karbonat,
  • 1 yemek kaşığı limon suyu,
  • 1 çay kaşığı sirke,
  • Bir paket nişasta (Yufka açımında kullanılacak).

İçi İçin

  • 3 su bardağı çekilmiş ceviz içi.

Üzeri İçin

  • 250 gr tereyağı.

Şerbeti İçin

  • 6 su bardağı toz şeker,
  • 6 su bardağı su,
  • 1 yemek kaşığı limon suyu.

Tereyağlı Baklava Nasıl Yapılır?

Hamur için, tereyağını eritin. Un haricindeki gerekli olan malzemeleri yoğurma kabına alın ve azar azar elenmiş un ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alın (yaklaşık 30 beze çıkacaktır).

Bezeleri ikiye ayırın, yarısı üst katı için diğer yarısı alt katı için kullanılacak. Açma tahtasının üzerine bolca nişasta serpin ve 15 bezeyi tek tek bol nişasta ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına bol nişasta serpip, üst üste koyun. Ardından üst üste konulan pasta tabağı büyüklüğündeki yufkaları, açılabildiği kadar büyük şekilde açın. Tepsi boyutunda kesilen hamuru tepsinin içerisine yerleştirin, kenarlarında kalan parçaları da üzerine yerleştirin. Üzerine bolca ceviz serpiştirin ve kalan 15 beze hamuru da aynı şekilde açın.

Bu kez önce kenarda kalan parçaları yerleştirin, daha sonra tepsi boyutunda kesilen yufkaları, üzerine itina ile yerleştirin. Ardından arzu ettiğiniz biçimde dilimleyin. Tereyağını tavaya alıp iyice kızdırın ve üzerine çıkan tortuyu alın. Kızgın tereyağını, baklavanın her yerine gelecek şekilde gezdirerek dökün. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında yavaş yavaş üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Kızaran tereyağlı baklavayı fırından alarak soğumaya bırakın.

Şerbet için ise şeker ve suyu bir tencereye alın, kıvam alana kadar kaynatın. Şerbet ne çok cıvık ne de çok koyu olmalı. Şekerler özelliğinden dolayı, kıvam açısından farklılık gösterebilir. Kıvamını alan şerbete 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edin, bir taşım kaynatın ve ardından ocaktan alın.

Soğumuş olan tereyağlı baklavanın üzerine sıcak olarak şerbeti gezdirerek dökün. Şerbetini iyice alan tereyağlı baklavayı, servis edebilirsiniz.

Sonuç

Tereyağlı baklava, hem lezzeti hem de kültürel önemi ile mutfaklarımızda özel bir yer tutar. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu tatlı, ince yufkalarla ve bol tereyağı ile hazırlanarak damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Evde Tereyağ Yapımı

Evde Tereyağ Yapımı

Haber Bülteni

Güncel

Tereyağı Kaç Kalori?

Tereyağı Kaç Kalori?