Tereyağlı Mayalı Poğaça Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Tereyağlı Mayalı Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Mayalı Poğaça

Tereyağlı mayalı poğaça, özellikle herkes tarafından sevilen ve evlerde eksik edilmeyen hamur işlerinin başında gelir. Ani misafir geldiğinde, çocuklarınızın okul beslenmesinde veya hanımların sohbet ettiği beş çaylarında mutlaka poğaça bulunur. Genellikle evde hazırlanan poğaçaların tarifleri benzerlik gösterir, ancak küçük bir malzeme farkı poğaçanın hem görüntüsünü hem de tadını mükemmel hale getirebilir.

Mayalı poğaça yapımı genellikle kolaydır, ancak bazı hanımlar benim yaptığım poğaçalar seninkiler kadar yumuşak olmuyor diye düşünebilir. Bunun sebebi özellikle sıcak ve soğuk olan malzemelerin bir arada yoğurulmasıdır. Eğer mayalı poğaça yapacaksanız, yumurta ve yoğurt gibi buzdolabında bulunan malzemeleri mutlaka poğaça yapmadan birkaç saat önce çıkartarak oda sıcaklığına gelmelerini sağlamalısınız. Çünkü tereyağını mayalı poğaça malzemelerinin içine ılık eklediğimiz için soğuk olan yumurta ve yoğurt malzemelerin hacim ısısını değiştirecektir. Bu nedenle yumuşak ve kabaran poğaçalar yapmak pek de mümkün değildir. Bu püf noktalara dikkat edildiğinde herkes güzel kabarmış ve yumuşak lokum gibi poğaçalar hazırlayabilir.

Tereyağlı Mayalı Poğaça İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 75 gram tereyağı (önceden eritilmiş ve ılımış)
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya (kuru maya da kullanılabilir)
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (sarısını üzerine sürmek için ayıralım)
  • 3.5-4 su bardağı un
  • Üzerine çörek otu ya da susam

Tereyağlı Mayalı Poğaçanın İç Malzemesi

  • Ufalanmış beyaz peynir
  • Bir tutam maydanoz

Tereyağlı Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir kasenin içine sütü, suyu, tereyağını, mayayı, tuzu, şekeri, yumurta akını ve sıvı yağı ilave ederek harmanlayalım. Ardından unu yavaş yavaş ekleyelim ve elimize yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlayalım. Daha sonra üzerini kapatalım ve mayalanması için bir kenara kaldıralım. 1-2 saat mayalandıktan sonra hamurdan küçük bezeler alalım, elimizle yassı şekil vererek açalım.

Hamurun ortasına önceden hazırladığımız peynirli harçtan yerleştirelim ve uçlarını kapatalım. Fırın tepsisinin içine yağlı pişirme kağıdı yerleştirelim ve hazırladığımız mayalı poğaçaları tepsiye dizelim. Bütün hamur bitene kadar işleme devam edelim. En son üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim, isteğe göre çörek otu ya da susam serpelim. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Pişme işleminden sonra tereyağlı mayalı poğaça servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tereyağlı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tereyağlı Pasta Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Pasta Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tereyağlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Kek Tarifi ve Malzemeleri