Tereyağlı Açma Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Tereyağlı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Açma

Tereyağlı açma, mayalı hamur işlerinden biridir. Genellikle tereyağı kullanılarak hazırlanır. Ancak tereyağı sevmeyenler açmayı margarin kullanarak da hazırlayabilir. Özel günlerde, doğum günlerinde, beş çaylarında, gün masalarında ya da akşam çayının yanında hazırlayarak masaları şenlendirebilir. Çocukların beslenme çantaları için de iyi bir alternatiftir. Tereyağlı açmanın nasıl yapıldığını, hangi aşamalardan geçtiğini ve hangi malzemelerin kullanıldığını birlikte inceleyelim.

Tereyağlı Açma İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağından az eksik sıvıyağ
  • 1,5 yemek kaşığı kuru maya
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • Yeteri kadar tuz
  • 2 tane yumurta (sarılarının biri açmanın üzeri için)
  • 2 su bardağı süt
  • Alabildiği kadar un (yaklaşık 6,5 su bardağı)
  • Üzeri için susam ve çörekotu
  • Yeteri kadar oda sıcaklığında erimiş tereyağı

Tereyağlı Açma Nasıl Yapılır?

Un geniş bir kabın içine elenerek alınır. Süt ve sıvıyağ bir cezveye alınarak ılıtılır. Unun ortası havuz şeklinde açılarak yumurta kırılır. Üzerine maya, tuz, şeker ve ılıtılan süt ile sıvıyağ eklenir. Önce sıvı malzemeler elle iyice karıştırılır. Daha sonra una eklenerek yumuşak kıvamda bir hamur yoğrulur. Yaklaşık 15 dakika kadar yoğrularak özlü bir hamur elde edilir. Hamurun kıvamı ele yapışacak kıvamda olmalıdır. Hamuru toparlamak için el sıvıyağa batırılabilir. Hazırlanan hamurun üzeri nemli bir bezle kapatılarak yarım saat mayalanmaya bırakılır.

Yarım saat sonra hamur iki kat arttığında el yine sıvıyağa batırılarak hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Tezgâh hafif yağlanarak hamur önce elle açılır. Oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağından bolca açılan hamurun içine sürülür. Tereyağı parça parça koparılarak elle hamura yayılır. Tereyağı hamura yayılırken hamurun boyutu biraz daha büyüyecektir. Bu işlemden sonra hamur rulo şeklinde sarılır. Daha sonra uçlarından tutularak ters yönde burgu yapılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın kabına alınarak orada hamura simit şekli verilir. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem yapılır. Açmalar tepsiye aralıklı şekilde dizilmelidir. Aksi takdirde kabardığında birbirine yapışarak istenilen kıvamda pişmeyebilir.

Yumurta sarısı çatalla iyice çırpıldıktan sonra açmaların üzerine sürülür. Tekrar üzerlerine çörekotu ve susam serpiştirilir. Fırın 180 derecede önceden ısıtılır ve hazırlanan açmalar fırına verilir. Açmaların altı üstü eşit şekilde kızarana kadar fırınlanır. Tereyağlı açma fırından alındıktan sonra üzerlerine temiz bir bez kapatılır. Bu sayede açmaların kuruması önlenir. Yanında bir fincan çayla gönül rahatlığıyla servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tereyağı Nasıl Yapılır?

Tereyağı Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tereyağlı Mantar Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Mantar Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?

Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?

Tereyağlı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Çay Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tereyağlı Çay Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tereyağlı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Açma Tarifi ve Malzemeleri