Evde Tereyağ Yapımı
25 Temmuz 2024

Evde Tereyağ Yapımı

Evde Tereyağı Yapımı

Kendi evinde yoğurdunu hazırlayabilen bir kişi için evde tereyağı yapımı oldukça kolaydır. Günümüzde, sağlıklı yaşamı tercih eden kişiler her şeyi kendileri yaparak, içeriğini bildikleri gıdaları güvenle tüketmeyi tercih etmektedir. Bu nedenle, kahvaltılıktan kışlık yemekliklere kadar birçok ürünü evlerinde yapmaya başlamışlardır. Bu makalede, sizler için evde tereyağı yapımını anlatacağım. Deneyince, ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz.

Gerekli Malzemeler:

  • 3 su bardağı dolusu yoğurt veya sütün kaymağı
  • 1 su bardağı ılımış su
  • Tereyağının yıkanması için soğuk su
  • 1 su bardağı buzluktan çıkarılmış su

Evde Tereyağı Yapımı:

Evde tereyağı yapmak için ilk olarak, 3 su bardağı kaymak alınır ve mutfak robotuna konur. Kaymak, yaklaşık olarak 1-2 dakika çırpılır. Bu aşamada, sütün kabarmış olması gerekir. Üzerine hafif hafif 1 su bardağı ılık su ilave edilir ve çırpma işlemine orta hızda 5 dakika daha devam edilir. Bu şekilde iyice köpürtülmesi sağlanır.

Ardından, buzluktan çıkarılmış 1 su bardağı soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Çırparken, suyun ve yağın ayrışmaya başladığını göreceksiniz. Kaymakta bulunan yağ, topak halini alıp sudan tamamen ayrıldığında çırpma işlemi tamamlanır.

Daha sonra, delikleri ince olan bir süzgeç alınır ve tereyağı süzülür. Tereyağı, 5 dakika kadar buzlukta bekletildikten sonra çıkarılır ve bol soğuk su ile berrak hale gelene kadar iyice yıkanır. Son olarak, hazır olan tereyağı topak hale getirilip buzdolabına konur.

Afiyet olsun.

Not:

Sütün kaymağını almak için, çiğ haldeki süt çelik tencereye alınır. Tencerenin dibi önceden ıslatılmalıdır, böylece tencerenin dibi tutmaz. Süt kaynama noktasına varınca ocağın altı kısılır ve süt, üzeri tamamen kaymak tutuncaya kadar pişirilir. Soğumasının ardından, tencerenin sallanmamasına dikkat ederek bir gün boyunca buzdolabında bekletilir. Daha sonra kaymak, bir kepçe yardımıyla kenar kısımlarından ayrılır ve katlayarak toplanıp bir kabın içine alınır. Böylece sütün kaç kilo olduğuna göre kaymak da hazır olur. Kaymağı bu şekilde buzdolabında 3 gün kadar saklamak mümkündür. Ayrıca, kaymağın bir kısmını kullanarak, kalan kısmını buzlukta bekletebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni