Yayık Tereyağı

Yayık Tereyağı

Yayık Tereyağı; inek, koyun, keçi ve manda gibi süt veren hayvanlardan elde edilen sütlerin dinlendirilerek olgunlaştırılmaları ve yayık dediğimiz özel bir kapta çalkalanarak veya özel makinelerde, yağ moleküllerinin bir araya gelmeleri ile elde edilerek yapılma işlemidir. İneğin sütünden elde edilen tereyağ sarı renkte iken, mandanın sütünden elde edilen tereyağ beyaz renktedir.

Olgunlaştırılma işlemi ise, sütün uygun bir yerde dinlendirilmesi veya mayalandırılması ile olur.

Yayıkta Tereyağı yapılışı

Tereyağ özellikle otlaklarda ve meralarda otlayan hayvanların sütü ile yapılmalı.

Bu sütle yapılan yoğurttan elde edeceğiniz tereyağ miktar yönünden hem daha fazla, hem daha zahmetsiz olacaktır.

Elde ettiğimiz yağlı yoğurdu eskiden yaylalarda yayık kullanarak yapılırken, elektriğin olduğu dönemlerde ise elektrikli yayık makineleri ile tereyağı yapılırdı.

Yayık kabına süt veya yoğurdu boşaltıyorsunuz üzerine de boşalttığınız süt yada yoğurttan biraz fazlaca soğuk su ekliyorsunuz. İyi bir tereyağının sırrı imalat sırasında kullanılan soğuk sudur. Soğuk su süt yada yoğurt içerisindeki yağların topaklanmasını sağlar. Ilık su kullanıldığında yağ toparlanması ve topaklanarak birbirine yapışması verimsiz olur.

Buradaki oluşum ise, Sütte lâktik asit meydana gelmesine neden olan bakteriler harekete geçerek sütün özel bir koku ve lezzet kazanmasına neden olur. Sütün emülsiyon dengesi bu arada bozulur, yağ moleküllerinin bir araya gelerek toplanmasına yani kitle hâline gelmesine neden olur. Böylece tereyağı elde edilmiş olur.

Tereyağı sütten elde edilince geride yağı alınmış süt kalırken, yoğurttan elde edilince de yayık ayranı dediğimiz, yağı tamamen alınmış yoğurt kalır.

Tereyağı %85 yağ ve %15 kazein, su, lâktoz, laktalbumin, laktaglobulin, A ve D vitaminleri ve kalsiyumdan oluşur. Bu %15’lik kısım içinde bulunan bazı maddeler, bakterilerin yağda kısa sürede üremesine ortam hazırlıyor. İyi saklanmadığı zaman renk bozukluğu, acılık ve kötü koku kazanır ve bozulur.

Tereyağının özel kokusu, içerisinde yer alan butirinden kaynaklanır. Bundan dolayıda diğer yağlardan kolaylıkla ayırt edilebilir. Hayvansal yağların içerisinde sağlık açısından en çok kullanılanı tereyağıdır. Tereyağının yasaklandığı kişilerde, evde kullandıkları yağlara çok az ilve edilerek lezzet değişikliği yapılabilir.

Tereyağının kullanıldığı alanlar.

Tereyağı genelde kahvaltılarda direk tüketilirken, yemeklerde bazen tek başına yada başka bir yağ ile karıştırılarak kullanılır. Yemeklerde kullanılan tereyağının içerisindeki su ve proteinli kısımlar eritilerek ayrıştırılır ve yemeklik tereyağı diye karşımıza çıkar. Yemek yaparken kahvaltılık tereyağı kullanılacaksa yağ ölçüsü biraz artırılmalıdır yoksa yemek yağsız olabilir. Halk arasında yağın su ve proteinlerinin ayrılma işlemine çeşitli değişik isimler verilir.

Tereyağı sağlık açısından çok önemli bir besin maddesi. Bilim insanları zaman zaman tereyağının sağlığa zararlı olduğuyla ilgili açıklamalar yapsa da son yıllarda artık tereyağı için olumlu açıklamalar yapılıyor. Öyle de olması gerekir. Doğal yollarla üretilen tereyağının hiçbir zararı yoktur, ancak her şeyde olduğu gibi bununda fazlası zararlıdır.

Tüketiciler marketlerden tereyağı aldıktan sonra tadından ve kokusundan memnun olmayabiliyor. Bundan korkan tüketiciler büyük markaların tereyağlarında kullandıklarında tat ve koku olarak o beyninde kazınmış, köyünde yediği tereyağ tadını alamamaktadır.

Son Güncelleme : 21.11.2018 03:00:15
Yayık Tereyağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Yayık Tereyağı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Yayık Tereyağı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar, tereyağı hayvansal bir besindir. tereyağı A, E, D vitamini ve proteini açısından çok zengindir. Tereyağı kalsiyum, fosfor, ve demir içerir. hayvanın beslenme açısından rengi sarı yada beyaz olabilmektedir. İnek,...
Rüyada Tereyağı Görmek
Rüyada Tereyağı Görmek
Rüyada tereyağı görmek, hayırlı rüyalar arasında yer alır. Görülen tereyağı faydalı ilme, hayırlı iş ile uğraşmaya, sağlam bir bedene ve namus timsali kadına yorum edilir. Rüyada görülen tereyağı hayırlı işler yaparken elde edilen paranın büyük işler...
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori, sahanda tereyağlı yumurta özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmeyen ve göz bebeği olan, büyük küçük herkesin severek tükettiği bir pişirme tekniğidir. Sahana koyduğunuz bol tere yağını erittikten sonra üzerine kırıla...
Tereyağlı Tatlı Kurabiye
Tereyağlı Tatlı Kurabiye
Tereyağlı Tatlı Kurabiye, tereyağ hem yemeklerde, hem de hamur işlerine katılarak yapıldığı zaman daha ayrı bir lezzet katmaktadır. Yapılan yemekler, pastalar, kurabiyeler ve hamur işleri tereyağ ile bambaşka bir tat sunmaktadır. Çoğunlukla kurabiyel...
Keçi Tereyağı
Keçi Tereyağı
Keçi tereyağı, oldukça faydalı besin değeri yüksek yağlar arasında yer almaktadır. Çünkü keçi sütü anne sütünün kalsiyum değerinin dört katı olarak bilinir. Keçi sütü de aynı inеk sütü gibi içilebilir ve ѕüt olarak tüketilebilme özelliğin...
Tuzlu Tereyağı
Tuzlu Tereyağı
Tuzlu Tereyağı, Tereyağı en doğal ve en çok tüketilen yağlar arasındadır. Genelde yağlı inek sütü ve koyun sütünden yapılır. Bunun yanı sıra sütü içilebilen diğer hayvanların sütlerinden de yapılır. Ama yörelere görea tereyağı yapımı değişir. Kimi yö...
Güveçte Tereyağlı Karides
Güveçte Tereyağlı Karides
Güveçte Tereyağlı Karides, bu tarif diğer karides yemeklerine göre hem yapımı çok basit hemde çok lezzetli bir yemektir. Karidesin ucuz olduğu zamanlarda sık sık yapmanızı ve sürekli yapmak isteyeceğiniz bir tariftir. Karides bir çok deniz mahsulüne ...
Tereyağlı Kahve
Tereyağlı Kahve
Tereyağlı kahve, kahve Türk toplumunun gelenekleri arasında yer alırken; pişirilmesi ustalık gerektirir. Herkes güzel kahve yapamaz. Kahve pişirmenin önemli kuralları vardır. İnce yönlerini öğrenip kahve pişirirsek mükemmel sonuçlar alırız. Günde 1 f...
Tereyağlı Makarna Kaç Kalori
Tereyağlı Makarna Kaç Kalori
Tereyağlı Makarna Kaç Kalori, Makarna, buğdaydan elde edilen bir gıda üründür. Bu nedenle de karbonhidrat içeriği yüksektir. 1 dilim ekmek 2-3 yemek kaşığı makarnaya denktir. Makarnanın kepekli yada yumurtalı tercih edilmesi doyuruculuğunu artırmak a...
Tereyağlı Elmalı Kurabiye
Tereyağlı Elmalı Kurabiye
Tereyağlı Elmalı Kurabiye, Yağların içerisinde en sağlıklı ve doğal bir yağ olduğunu düşündüğüm ve mis gibi kokan tereyağının kurabiyelere kattığı lezzeti sevmeyen yoktur herhalde. Bence kurabiyelerde margarin yerine tereyağ kullanmak kurabiyeye benz...
Tereyağlı Fındıklı Kurabiye
Tereyağlı Fındıklı Kurabiye
Tereyağlı Fındıklı Kurabiye, Yağ çeşitleri arasında en sağlıklı ve tadı en güzel olan tereyağı, kurabiyenin hem tadını hemde kıvamını güzelleştirir ve kurabiyeler fırında pişerken etrafa mis gibi kokular yayılır. Kurabiye yaparken margarin de kullana...
Tereyağlı Mantar Kavurması
Tereyağlı Mantar Kavurması
Tereyağlı Mantar Kavurma, Kendine has özel bir tada sahip olan mantar, yemek, kavurma veya garnitür olarak her mevsim sofralarda yerini alan bir sebzedir. Besleyici özellikleri bakımından oldukça önemli bir sebze olan mantarı alırken lezzetinin daha ...

 

1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
Rüyada Tereyağı Görmek
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori
Tereyağlı Tatlı Kurabiye
Yayık Tereyağı
Keçi Tereyağı
Tuzlu Tereyağı
Güveçte Tereyağlı Karides
Tereyağlı Kahve
Tereyağlı Makarna Kaç Kalori
Tereyağlı Elmalı Kurabiye
Tereyağlı Fındıklı Kurabiye
Tereyağlı Mantar Kavurması
Fırında Tereyağlı Mantar
Tereyağlı Makarna Sosu
Tereyağlı Makarna
Tereyağlı Un Kurabiyesi
Tereyağlı Mayalı Poğaça
Tereyağı
Tereyağı Kaç Kalori
Fırında Tereyağlı Karides
Tereyağlı Kek
Tereyağlı Simit Tarifi
Tereyağlı Baklava
Tereyağlı İskender
Tereyağlı Kurabiye
Tereyağlı Mantar
Tereyağlı Cevizli Kurabiye
Tereyağlı Damla Çikolatalı Kurabiye
Evde Tereyağ Yapımı
Popüler İçerik
Fırında Tereyağlı Mantar
Fırında Tereyağlı Mantar
Fırında Tereyağlı Mantar, mantar içermiş olduğu vitamin, mineral ve protein açısından en zengin olan besin maddesidir. Ayrıca et ile aynı eş değerde p...
Tereyağlı Makarna Sosu
Tereyağlı Makarna Sosu
Tereyağlı makarna sosu: Una yumurta karıştırılarak elde edilen hamura çeşitli şekiller verilir. bu kuruyan hamura makarna denir. Herkesin çok severek ...
Tereyağlı Makarna
Tereyağlı Makarna
Tereyağlı Makarna, makarnaya lezzet yapan tereyağıdır. Çalışan ve yemek yapmayı bilmeyenler için tereyağlı makarna bulunmaz bir nimettir. Pratik ve ya...
Tereyağlı Un Kurabiyesi
Tereyağlı Un Kurabiyesi
Tereyağlı Un Kurabiyesi, un kurabiyesi yapımı oldukça kolay bir tatlı hamur işidir. En çok çocukların severek süt ile beraber tükettikleri besin madde...
Tereyağlı Mayalı Poğaça
Tereyağlı Mayalı Poğaça
Tereyağlı Mayalı Poğaça, poğaça özellikle herkes tarafından sevilen ve evlerde eksik edilmeyen hamur işlerinin kralıdır. Öyle ki, ani misafir geldiğin...
Tereyağı
Tereyağı
Tereyağı, hayvanlardan elde edilen tuzlu bir besin maddesidir. Tereyağının esas olan ham maddesini süt yağı meydana getirmektedir. Tereyağı bir tür ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
Rüyada Tereyağı Görmek
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori
Tereyağlı Tatlı Kurabiye
Yayık Tereyağı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019